A1 Mediagroep

A1 Mediagroep - de stem van jouw regio!

advertentie
Foto: Romeinen op de Veluwe? Jazeker en veel vaker dan we dachten
Romeinen op de Veluwe? Jazeker en veel vaker dan we dachten

Automobilisten die over de N302 van Uddel naar Harderwijk rijden, komen ergens halverwege de route aan de linkerkant een geknielde Romein tegen. Het beeld markeert het marskamp dat soldaten in de tweede eeuw na Christus hebben aangelegd op de Veluwe. De aarden wallen zijn voor een deel opnieuw opgeworpen zodat wandelaars op de Ermelose heide een indruk krijgen hoe groot het marskamp is geweest. Het bood zeker plaats aan een volledig Romeins legioen van vijfduizend militairen.


Nieuws:
Foto: Je doktersafspraak vergeten? Dat wordt misschien alsnog betalen

Je doktersafspraak vergeten? Dat wordt misschien alsnog betalen
Patiënten die niet komen opdagen bij een afspraak, zorgen voor gaten in de agenda's van Gelderse ziekenhuizen. "Het is belangrijk om verspilling van zorgtijd en -geld tegen te gaan", zegt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Wanneer je niet komt opdagen bij een afspraak, moet je misschien wel de knip trekken.
Foto: 'Van gras naar glas', zo zorgen Elly en Gert voor de beste koemelk

'Van gras naar glas', zo zorgen Elly en Gert voor de beste koemelk
Presentator Klaas Drupsteen valt met zijn neus in de boter, of beter gezegd de kaas, als hij bij de kaasboerderij binnenstapt. Bij het zien van drie schappen vol zelfgemaakte kaas kan smulpaap Klaas het niet laten om eigenaresse Elly te vragen of er nog wat te proeven valt.
Foto: Kunstmatige intelligentie en kopjes koffie: zo kunnen ziekenhuizen uitval verminderen

Kunstmatige intelligentie en kopjes koffie: zo kunnen ziekenhuizen uitval verminderen
Met sms'jes, telefoontjes en e-mailberichten proberen Gelderse ziekenhuizen ervoor te zorgen dat patiënten komen opdagen. Toch komt het regelmatig voor dat mensen niet komen opdagen voor een afspraak. "Dat is zonde van de tijd en middelen", zegt een woordvoerder van ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk, "zeker in tijden waarin dit steeds schaarser wordt."
Foto: Puttens gezin kan amper bevatten dat hun woonboerderij na 134 jaar verwoest is

Puttens gezin kan amper bevatten dat hun woonboerderij na 134 jaar verwoest is
Een monumentale boerderij op Landgoed Oldenaller is zaterdagavond in vlammen opgegaan. Bewoner Nanne van Eijk zegt dat zijn gezin net het avondeten achter de kiezen had en even was gaan zitten, toen er plots brand ontstond in de schoorsteen.
Foto: Minder plekken borstkankeronderzoek: 'Was ik niet gegaan, was ik misschien te laat geweest'

Minder plekken borstkankeronderzoek: 'Was ik niet gegaan, was ik misschien te laat geweest'
Vrouwen uit op zijn minst twaalf plaatsen in Gelderland, kunnen niet in hun eigen woonplaats naar het bevolkingsonderzoek voor borstkanker. Het gaat in ieder geval om Elburg, Oldebroek, Heerde, Wapenveld, Epe, Brummen, Eerbeek, Laren, Steenderen, Hengelo gld, Hoog Keppel en Zelhem.
Foto: Grote brand legt boerderij compleet in de as, honden gered

Grote brand legt boerderij compleet in de as, honden gered
De grote brand die zaterdag woedde in een woonboerderij in Putten, heeft de complete woning verwoest. De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland geeft te kennen dat het huis niet meer te redden is.
Foto: Vlammen slaan uit rieten dak van boerderij

Vlammen slaan uit rieten dak van boerderij
De brandweer is zaterdagavond met man en macht bezig een brand te doven in het rieten dak van een boerderij in Putten.
Foto: Anne was verslaafd aan 3-MMC en ketamine: 'Ik dacht dat ik dood ging'

Anne was verslaafd aan 3-MMC en ketamine: 'Ik dacht dat ik dood ging'
Wat doet een drugsverslaving met een gezin? Geke uit Elburg en haar dochter Anne (25) deelden vrijdag hun verhaal in De Week van Gelderland. Anne kampte jaren met een verslaving aan ketamine en 3-MMC. “Wij waren ons kind jaren kwijt aan het monster drugs.”
Foto: Hier haal je dit weekend gratis planten op: 'Cadeau van de natuur'

Hier haal je dit weekend gratis planten op: 'Cadeau van de natuur'
Dit weekend kun je gratis bomen en tuinplanten ophalen in verschillende steden. Honderdduizenden jonge bomen en planten krijgen een nieuw onderkomen in iemands tuin.
Foto: Wicher viert zijn 18e verjaardag, maar is 72 jaar

Wicher viert zijn 18e verjaardag, maar is 72 jaar
Wicher Groen uit Nunspeet werd geboren op schrikkeldag. Hij wordt dit jaar 72, maar in schrikkeljaren is hij eindelijk volwassen: 18.
Foto: Meldingen wolvenaanvallen door het dak, provincie wil in lente al ingrijpen

Meldingen wolvenaanvallen door het dak, provincie wil in lente al ingrijpen
Het jaar 2024 is nog maar twee maanden bezig en toch zijn er al 240 dode dieren door wolvenaanvallen gemeld. Het record uit vorig jaar stammende jaarrecord van 300 gedode dieren bij boeren en dierenhouders, lijkt dus snel te sneuvelen. Woensdag werd ook duidelijk dat wolven die in Gelderland herhaaldelijk beschermd vee aanvallen, binnenkort onder voorwaarden mogen worden doodgeschoten.
Foto: Natuur heeft rust nodig: dit gebied gaat dicht voor bezoekers

Natuur heeft rust nodig: dit gebied gaat dicht voor bezoekers
De natuur heeft meer rust nodig en dus moeten natuurliefhebbers steeds vaker een stap opzij zetten. Natuurgebieden worden dan afgesloten, zodat bijvoorbeeld vogels in het broedseizoen alle rust hebben om te broeden en om hun jongen groot te brengen. Het Kootwijkerzand gaat vanaf 15 maart voor het eerst grotendeels dicht. Staatsbosbeheer is inmiddels begonnen met de werkzaamheden om de zandstuifvlakte af te sluiten.
Foto: Scooterbestuurder botst • grote controle A12

Scooterbestuurder botst • grote controle A12
Het actuele 112-nieuws uit Gelderland lees en zie je in onderstaand liveblog. Je vindt hier een overzicht van ongelukken, branden, vermissingen en misdrijven in onze provincie.
Foto: Wegen te gevaarlijk, dus gaan bewoners zelf maar laseren

Wegen te gevaarlijk, dus gaan bewoners zelf maar laseren
Er wordt vaak te hard gereden en dat is levensgevaarlijk. Dat vindt een werkgroep uit Ermelo van een aantal wegen in het dorp. Om de snelheid omlaag te krijgen neemt de groep het heft in eigen hand. Met behulp van een lasergun worden hardrijders op hun te hoge snelheid gewezen. "We hopen dat dit helpt."
Foto: Omwonenden kijken rond in opvang voor Oekraïners

Omwonenden kijken rond in opvang voor Oekraïners
Vele tientallen omwonenden van het hotel Dennenheuvel in Epe kwamen maandagavond naar het hotel om zich te laten voorlichten over de plannen voor de opvang van in totaal negentig vluchtelingen in het pand. Half maart moeten er wat de gemeente betreft al tachtig Oekraïners in het hotel worden ondergebracht. De opvang moet er voor drie jaar komen.
Foto: Politie rukt massaal uit voor 'flauwe grap'

Politie rukt massaal uit voor 'flauwe grap'
Na een melding van een ontvoering in Harderwijk is de politie maandagavond met meerdere eenheden uitgerukt. Voor de middelbare school RSG Slingerbos zou een jongen zijn meegenomen. Inmiddels is duidelijk dat het niet om een misdrijf gaat.
Foto: Stikstofplannen onvoldoende, provincie roept om meer geld en duidelijkheid

Stikstofplannen onvoldoende, provincie roept om meer geld en duidelijkheid
De huidige stikstofplannen zijn onvoldoende om de doelen in de komende tien jaar te halen. Tot die conclusie komen het Planbureau voor de Leefomgeving, de Wageningen Universiteit, Deltares en het RIVM.
Foto: Zo hoort het wel in een slachthuis

Zo hoort het wel in een slachthuis
Verschillende Gelderse slachthuizen zijn de afgelopen jaren in de fout gegaan. Levende dieren zijn verdronken in water van 60 graden, geschopt, geslagen en aan hun staart gedraaid. Zo bleek deze week uit onderzoek van RTL Nieuws. Dat zorgde voor veel reacties op sociale media. Want wat zijn eigenlijk de regels bij het slachten van dieren?
Foto: Hollen met koffers, streep door directe trein Apeldoorn-Schiphol

Hollen met koffers, streep door directe trein Apeldoorn-Schiphol
De Apeldoornse politiek is niet te spreken over het plan van de NS om de rechtstreekse treinverbinding tussen Apeldoorn en Schiphol te schrappen. Momenteel rijdt er nog één keer per uur een trein. Als die verbinding verdwijnt, moeten in 2025 dagelijks 3600 reizigers overstappen op Amersfoort.
Foto: 2 euro voor een liter benzine? Hier tank je goedkoper

2 euro voor een liter benzine? Hier tank je goedkoper
Het weekend staat voor de deur en misschien ben je wel van plan om een dagje weg te gaan met de auto. Houd dan rekening met de benzineprijzen. Die schommelen helaas opnieuw rond de 2 euro. Gelukkig zijn er toch nog plekken in Gelderland waar je wat goedkoper uit bent.
Foto: Fietsen van viaduct gegooid, auto's lopen schade op

Fietsen van viaduct gegooid, auto's lopen schade op
Meerdere auto's hebben woensdagavond schade opgelopen, omdat zo over verschillende fietsen reden, die op de A28 bij Harderwijk lagen. De politie vermoedt dat de fietsen van het viaduct Deventerweg naar beneden zijn gegooid.
Foto: Weinig steun onder Gelderlanders voor snelwegblokkades

Weinig steun onder Gelderlanders voor snelwegblokkades
Boeren of klimaatactivisten die de snelweg blokkeren om te protesteren, hoeven niet op steun van Gelderlanders te rekenen. Dat blijkt uit onderzoek van de regionale omroepen en Kieskompas.
Foto: Jeremy E. krijgt 10 jaar cel en tbs voor wurgen ex-vriendin

Jeremy E. krijgt 10 jaar cel en tbs voor wurgen ex-vriendin
De 52-jarige Jeremy E. uit Uithoorn moet tien jaar de gevangenis in en krijgt tbs met dwangverpleging, omdat hij zijn ex-vriendin Sylvia Steunenberg (45) om het leven heeft gebracht. Daarna heeft hij haar levenloze lichaam achtergelaten in een bos in Wenum-Wiesel om haar dood te verhullen.
Foto: 'Een schande!': Monumentale boom gekapt zonder dat buurt het weet

'Een schande!': Monumentale boom gekapt zonder dat buurt het weet
De inwoners van de Krommeweg in Elspeet keken raar op toen ze een rode stip aantroffen op de oude, statige beuk ter hoogte van nummer 14. De kolossale boom moet worden gekapt vanwege ziekte. Dat de zaag er vandaag in gaat, was voor de bewoners nog niet eerder bekend. Dit leidt tot geschokte reacties.
Foto: David heeft een beestje gevonden dat al een eeuw niet is gezien

David heeft een beestje gevonden dat al een eeuw niet is gezien
David Sies uit Harderwijk ging vandaag, zoals wel vaker, naar het Kootwijkerzand om op zoek te gaan naar spinnen. Deze keer vond hij geen spin, maar een heel ander bijzonder beestje dat al 122 jaar niet meer is gezien in ons land.
Foto: Levend de broeibak in: Gelderse slachthuizen de fout in

Levend de broeibak in: Gelderse slachthuizen de fout in
Zeven Gelderse slachthuizen zijn in de afgelopen jaren de fout ingegaan. Dat blijkt uit jarenlang onderzoek van RTL Nieuws. Voor het eerst is nu per slachthuis duidelijk welke overtredingen daar de afgelopen jaren zijn geconstateerd en welke boetes de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft opgelegd. Dit zijn de Gelderse slachterijen die de fout in gingen.
Foto: Zwier 'werd gek' van mensen met beperking, nu werken ze op zijn boerderij

Zwier 'werd gek' van mensen met beperking, nu werken ze op zijn boerderij
Hij werd helemaal gek van mensen met een beperking. Zwier van der Weerd, een boer uit Oene. "Ik vond ze vreselijk", zegt hij. Maar dat sloeg helemaal om toen hij als artiest optrad voor een zaal die bomvol zat met mensen met een verstandelijke beperking. Tot zijn grote verrassing reageerden zij dolenthousiast en hij merkte dat hij zelf ook enorm had genoten.
Foto: Politie deelt weer beelden van foute pinners, wie zijn dit?

Politie deelt weer beelden van foute pinners, wie zijn dit?
De politie zoekt in de meest recente tv-aflevering van Plaats Delict opnieuw pinners. Ze halen geld van rekeningen van nietsvermoedende ouderen.
Foto: Inbrekers roven kluis leeg terwijl avondploeg aan het werk is

Inbrekers roven kluis leeg terwijl avondploeg aan het werk is
De politie is op zoek naar twee inbrekers die toesloegen bij een horecagroothandel in Nijkerk.
Foto: 82 jaar na overlijden wordt verzetsman Moltzer in Loenen begraven

82 jaar na overlijden wordt verzetsman Moltzer in Loenen begraven
Verzetsman Ernst Moltzer wordt 82 jaar nadat hij is omgekomen op de Noordzee, begraven op het Nationaal Ereveld in Loenen, in bijzijn van familie. In 2003 werd een kaak opgevist door een Texelse kotter. Recent onderzoek lost het mysterie rond Moltzer na 82 jaar op.
Foto: Vlammen slaan uit bedrijf, zeer grote brand in Elburg

Vlammen slaan uit bedrijf, zeer grote brand in Elburg
Op een bedrijventerrein in Elburg woedde donderdagavond een zeer grote brand. De vlammen sloegen uit een bedrijf aan de Moerasstraat.
Foto: 'Beste radar ter wereld' in actie op de Veluwe: 'Wij zien alles'

'Beste radar ter wereld' in actie op de Veluwe: 'Wij zien alles'
Een speciaal in Nederland ontworpen radarsysteem, waar de Landmacht zelf over mee heeft gedacht: het is de trots van Defensie én van Thales, het bedrijf uit Hengelo dat de radar ontwikkelde. Donderdagmiddag werd de bijzondere radar gedemonstreerd op Artillerie Schietkamp 't Harde. "Dit systeem is vele stappen vooruit ten opzichte van onze oude radar."
Foto: Kapotte vrachtwagen zorgt voor forse vertraging

Kapotte vrachtwagen zorgt voor forse vertraging
Op de A28 tussen Amersfoort en Zwolle staat donderdag ter hoogte van Wezep een vrachtwagen met pech langs de weg. Daardoor is de rechterrijstrook gesloten en is een lange file ontstaan.
Foto: Demissionair minister van Onderwijs loopt stage bij dit bedrijf

Demissionair minister van Onderwijs loopt stage bij dit bedrijf
Robbert Dijkgraaf loopt een dagje stage in het kader van het Stagepact mbo. Dat bestaat inmiddels één jaar. Onder die naam moeten er meer en vooral betere stageplekken komen voor mbo'ers. De minister van Onderwijs is tevreden hoe het loopt, maar de landelijke studentenvakbond JOB MBO, zegt dat er voor de studenten nog veel moet worden veranderd.
Foto: Wolf komt erg dicht bij auto: 'Hij is vermoedelijk gevoerd'

Wolf komt erg dicht bij auto: 'Hij is vermoedelijk gevoerd'
Als wolven worden gevoerd door mensen, kunnen ze gevaarlijk worden. De boodschap van wolvenkenner Dick Klees is duidelijk: "Voer wolven niet." Afgelopen weekend stond een wolf namelijk verwachtingsvol bij een auto op de Noord-Veluwe te wachten, omdat hij mogelijk gevoerd is door mensen.
Foto: Dronken autorit eindigt in dodelijk ongeval: 'Ik had cocktails en bier op'

Dronken autorit eindigt in dodelijk ongeval: 'Ik had cocktails en bier op'
Wat een gezellige avond met vrienden had moeten worden, eindigde in oktober 2022 in een vreselijk ongeval. Een 24-jarige vrouw uit Kootwijkerbroek moest maandag voor de rechter verschijnen voor het veroorzaken van een aanrijding met dodelijke afloop in Terschuur.
Foto: Bewoner gewond bij blussen brand met tuinslang

Bewoner gewond bij blussen brand met tuinslang
Bij een vrijstaande woning aan de Ericalaan in Ermelo heeft vanochtend in alle vroegte brand gewoed. Een van de bewoners, die het vuur probeerde te blussen met een tuinslang, raakte volgens een 112-correspondent gewond. Het slachtoffer zou met spoed naar het ziekenhuis zijn gebracht.
Foto: Eveline krijgt kanker op 23e, nu heeft ze drie dochters

Eveline krijgt kanker op 23e, nu heeft ze drie dochters
Eveline Willemsen kreeg op haar 23e te horen dat ze kanker had. En dat ze nooit kinderen zou krijgen. Inmiddels is ze al ruim elf jaar kankervrij en heeft ze drie gezonde dochters.
Foto: Na diefstal hondje Buddy, volgt ander akelig avontuur

Na diefstal hondje Buddy, volgt ander akelig avontuur
Het gaat goed met hondje Buddy, de gestolen circushond. Het beestje werd in de nacht van donderdag op vrijdag gestolen bij circus Bolalou in Almere. Eigenaresse Steffie Rutten kon het diertje vrijdagavond weer in haar armen sluiten, met dank aan een oplettende inwoner van Arnhem. Maar dan gebeurt er wéér iets onverwachts.
Foto: Auto belandt op de kop in sloot

Auto belandt op de kop in sloot
Bij een ongeluk op de A28 ter hoogte van Nijkerk is zondagmiddag één persoon gewond geraakt. Dit gebeurde nadat de auto van de weg raakte en op de kop in de sloot terechtkwam.
Foto: Kruipende inbreker steelt geld in vakantiepark, zelfs de fooienpot

Kruipende inbreker steelt geld in vakantiepark, zelfs de fooienpot
De politie heeft de hulp van het publiek nodig om een kruipende inbreker in de boeien te kunnen slaan. Die sloeg toe in het receptiegebouw van een vakantiepark in Putten. En hij was niet alleen.
Foto: Honderden mensen treuren in lichtjesoptocht om Kyra (14)

Honderden mensen treuren in lichtjesoptocht om Kyra (14)
In Epe liepen familie, vrienden en clubgenoten vrijdagavond mee in een lichtjestocht voor de omgekomen 14-jarige Kyra. Ook burgemeester Tom Horn liep mee in de tocht: "Wat er gebeurd is, is hartverscheurend. Maar wat we vanavond zien, is hartverwarmend. Zo veel mensen om het verdriet te delen."
Foto: Miljoenen voor Veluwe, Achterhoek en Stedendriehoek

Miljoenen voor Veluwe, Achterhoek en Stedendriehoek
Drie Gelderse regio's krijgen van het Rijk in totaal 65 miljoen euro om grote en belangrijke regionale kwesties aan te pakken. Het gaat zogenaamde 'Regio Deals' waarin 20 miljoen euro wordt uitgetrokken voor de Veluwe, 25 miljoen euro voor de Achterhoek en 20 miljoen voor de Stedendriehoek.
Foto: Lichtjestocht voor verongelukte Kyra (14)

Lichtjestocht voor verongelukte Kyra (14)
Voor de 14-jarige Kyra uit Epe, die afgelopen weekend omkwam bij een verkeersongeluk in haar woonplaats, wordt vanavond een condoleance op haar school gehouden, gevolgd door een lichtjestocht.
Foto: Automobilist mishandeld bij ongeluk, politie zoekt doorrijder

Automobilist mishandeld bij ongeluk, politie zoekt doorrijder
Een automobilist is donderdagavond doorgereden na een ongeluk op de Harderwijkerweg (N303) ter hoogte van Harderwijk. Bij het ongeluk raakte een man gewond, die ook was mishandeld. Hij is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
Foto: Bekende boswachter Henk (64) overleden

Bekende boswachter Henk (64) overleden
De bekende boswachter Henk Ruseler is overleden. Henk was jarenlang het gezicht van het Nationale Park de Hoge Veluwe en kwam veelvuldig in beeld in de media voor dit park. Ook was hij de bedenker van het Nederlands Kampioenschap burlen. Ruseler overleed woensdag aan de gevolgen van een ziekte. Hij is 64 jaar geworden.
Foto: Bezorgt deze zelfrijdende auto straks jouw pizza? ‘Sneller dan je denkt’

Bezorgt deze zelfrijdende auto straks jouw pizza? ‘Sneller dan je denkt’
Je handen los van het stuur, voeten naast de pedalen, en rijden maar. Zelfrijdende auto’s zijn nog geen gangbaar verschijnsel in het Gelderse straatbeeld. Dat is het wel op vakantiepark Landgoed ’t Loo. Daar brengt een autonome wagen linnengoed rond. Een primeur in Europa. Hoe lang duurt het voordat wij allemaal in zulke ‘slimme wagens’ de openbare weg op gaan?
Foto: Honderden kranen gejat om koper, levert dat dan wat op?

Honderden kranen gejat om koper, levert dat dan wat op?
De politie pakte recent twee mannen en een vrouw op die ervan verdacht worden dat ze honderden waterkranen hebben gestolen op campings in de gemeente Epe. In zulke kranen zit koper en als je dat koper uit de kranen haalt, kun je het verkopen aan een oudijzerhandelaar. Maar rijk word je er niet van.
Foto: Verdachte dodelijk ongeluk met meisje (14) weer vrij

Verdachte dodelijk ongeluk met meisje (14) weer vrij
De 23-jarige man die zondagavond werd aangehouden in verband met een fatale aanrijding in Epe is vrijgelaten. Wel blijft hij verdacht van betrokkenheid in de zaak, meldt de politie. Bij het ongeluk kwam zaterdagavond een 14-jarig meisje om het leven.
  • A1 Regio TV
  • A1 Radio
advertentie