A1 Mediagroep

A1 Mediagroep - de stem van jouw regio!

advertentie
Foto: Beoogd minister Faber neemt afstand van opmerking over omvolking en zegt: 'Mijn Tweet klopt niet'
Beoogd minister Faber neemt afstand van opmerking over omvolking en zegt: 'Mijn Tweet klopt niet'

Marjolein Faber uit Hoevelaken, beoogd minister van Asiel en Migratie, heeft afstand genomen van haar woorden over omvolking.


Nieuws:
Foto: Dieven tillen slagboom van parkeergarage op om quad te stelen

Dieven tillen slagboom van parkeergarage op om quad te stelen
Ze moesten de slagboom van de parkeergarage aan de Gildenlaan in Apeldoorn optillen om de quad te kunnen stelen. En even daarvoor nam het drietal ook al een dure crossmotor mee. De politie wil graag weten wie deze dieven zijn.
Foto: Na jaren wachten kan ook Naomi spelen in de speeltuin

Na jaren wachten kan ook Naomi spelen in de speeltuin
Ze hebben er drie jaar op moeten wachten, maar eindelijk kan Naomi met leeftijdsgenoten meespelen in de speeltuin. De 9-jarige Naomi zit in een rolstoel en dat betekent dat veel speeltuinen ontoegankelijk zijn voor haar. Meestal kijkt ze toe hoe andere kinderen spelen.
Foto: Bomen stikken door vele regen en dreigen om te vallen

Bomen stikken door vele regen en dreigen om te vallen
Het is bijna zomer maar in de bossen hangen bruine bladeren aan bomen. Dat heeft allemaal te maken met het kletsnatte weer van de afgelopen tijd. Daardoor dreigen bomen te verdrinken. Moeten we nu tijdens een wandeling vrezen voor omvallende bomen?
Foto: Romantische roze lucht boven Gelderland levert mooie plaatjes op

Romantische roze lucht boven Gelderland levert mooie plaatjes op
Op veel plaatsen in Gelderland was dinsdagavond een mooie rozige lucht te zien. Dat leverde weer prachtige plaatjes op, maar waardoor worden die kleuren veroorzaakt?
Foto: Máxima opent schoolgebouw in Ermelo

Máxima opent schoolgebouw in Ermelo
Koningin Máxima heeft woensdagmiddag in Ermelo het nieuwe schoolgebouw van het Emaus College geopend. Op de school voor speciaal voortgezet onderwijs zitten scholieren die extra aandacht nodig hebben. "Dat de koningin hier nu komt voor deze leerlingen, is heel belangrijk."
Foto: Ontdek deze parels op de Veluwe: 'Scheiten, de belhamel en de wolf'

Ontdek deze parels op de Veluwe: 'Scheiten, de belhamel en de wolf'
Het lijkt net alsof al het erfgoed in onze mooie provincie Gelderland uit kastelen, molens en musea bestaat, maar dat is beslist niet waar. Er is veel meer moois. In de bossen van Hoog Buurlo liggen twee schaapskooien verborgen in een landbouwenclave als parels in een schatkist. En achter de gevels van het koetshuis van Kasteel Ter Horst ligt een fraaie katholiek schuilkapel verscholen.
Foto: Het stroomt en borrelt weer op de Veluwe: ‘Echt helemaal geweldig’

Het stroomt en borrelt weer op de Veluwe: ‘Echt helemaal geweldig’
Onder de Veluwe bevindt zich de grootste zoetwaterbel van Nederland. Daar profiteert de natuur van, maar ook de mens gebruikt de bel volop. Blijft er wel genoeg over?
Foto: Reinette Klever wilde van ontwikkelingshulp af, nu beoogd minister

Reinette Klever wilde van ontwikkelingshulp af, nu beoogd minister
Ze vond als PVV-Kamerlid dat ontwikkelingshulp moest worden afgeschaft, nu is Reinette Klever uit Ermelo kandidaat-minister voor Buitenlandse handel en Ontwikkelingshulp.
Foto: St Jansdal: meer operaties van Harderwijk naar Lelystad

St Jansdal: meer operaties van Harderwijk naar Lelystad
Er gaan veel operaties verplaatst worden van het ziekenhuis in Harderwijk naar het ziekenhuis in Lelystad. Het St Jansdal ziekenhuis in Lelystad wordt namelijk vernieuwd.
Foto: 17-jarige scooterrijder vlucht met nat pak maar komt niet ver

17-jarige scooterrijder vlucht met nat pak maar komt niet ver
Een minderjarige jongen botste met zijn scooter tegen een auto. In plaats van een schadeformulier in te vullen, sloeg de 17-jarige op de vlucht. Ver kwam hij echter niet.
Foto: Marjolein Faber, waar is ze bekend van?

Marjolein Faber, waar is ze bekend van?
"Zo, zijn we allemaal nog een beetje wakker? Mooi, dan kunnen we beginnen." Het zijn de woorden van PVV'er Marjolein Faber, bij een ingekakt debat. De politica staat nu vol in de aandacht. Maar waar kennen we haar al van?
Foto: Ernstig ongeluk met vier gewonden op N302

Ernstig ongeluk met vier gewonden op N302
Op de Flevoweg (N302) tussen Harderwijk en Uddel is woensdag aan het einde van de middag een ernstig ongeluk gebeurd. Volgens een 112-correspondent ter plaatse zijn er vier gewonden gevallen. Alle slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht, van wie twee met spoed.
Foto: 'Eppo Bruins minister namens NSC', ChristenUnie teleurgesteld

'Eppo Bruins minister namens NSC', ChristenUnie teleurgesteld
Oud-Kamerlid Eppo Bruins uit Ermelo lijkt minister te worden in het kabinet-Schoof. Hij gaat naar Onderwijs, zeggen meerdere bronnen, waaronder de NOS.
Foto: Maatregelen op dodenweg kunnen niet, zegt provincie

Maatregelen op dodenweg kunnen niet, zegt provincie
De provincie wil de snelheid op de weg langs het Apeldoorns Kanaal in Laag-Soeren verlagen, maar vanwege stikstofregels kan dat niet. Dat zegt provinciebestuurder Klaas Ruitenberg.
Foto: Man ziet zijn nieuwe auto in vlammen opgaan

Man ziet zijn nieuwe auto in vlammen opgaan
Een bestuurder heeft niet lang van zijn nieuwe auto kunnen genieten. Het voertuig vatte in de nacht van zondag op maandag vlam op de A28 bij Putten en brandde vervolgens volledig uit. Volgens een 112-correspondent ter plaatse had de eigenaar de wagen net vier maanden in zijn bezit.
Foto: Winkeldief slaat zijn slag en steelt voor 700 euro aan make-up

Winkeldief slaat zijn slag en steelt voor 700 euro aan make-up
Een man besteelt een vestiging van Kruidvat voor maar liefst 700 euro. De politie hoopt dat jij weet waar hij is.
Foto: Politie zoekt 'kale man' wegens steekincident

Politie zoekt 'kale man' wegens steekincident
De politie is op zoek naar een verdachte man vanwege een steekincident bij treinstation 't Harde. Dat gebeurde vrijdagavond. Er raakte een andere man, uit 't Harde, gewond.
Foto: Acht jaar lang werkte Wim aan dit wereldberoemde apparaat

Acht jaar lang werkte Wim aan dit wereldberoemde apparaat
Het origineel werkt niet, staat in Athene én is erg klein. Maar wie dichter bij huis naar een werkende en grotere replica van de mechanisatie van Antikythera wil kijken, mag altijd aankloppen bij Wim Horseling. De Puttenaar bouwde de eeuwenoude tandwielconstructie - waarnaar Harrison Ford in de laatste Indiana Jones op zoek gaat - in acht jaar na. Bijzonder, want er zijn maar een paar werkende replica's in de wereld.
Foto: Eigenaar Vierhouten Groep (51) plotseling overleden

Eigenaar Vierhouten Groep (51) plotseling overleden
Kees Vierhouten, eigenaar van de Vierhouten Groep in Ermelo, is woensdag op 51-jarige leeftijd overleden aan een hartinfarct. Dat bevestigt een medewerker van het bedrijf donderdag na berichtgeving van RTV Oost.
Foto: Laatste Paarden4Daagse dreigt vanwege natuurregelgeving

Laatste Paarden4Daagse dreigt vanwege natuurregelgeving
Het is het grootste recreatieve paardensportevenement van Nederland: de Eper Paarden4daagse. Maar na 32 jaar gaat de stekker eruit. Dat komt door nieuwe natuurwetgeving. "We zijn er al maanden mee bezig, dus het 'rouwproces' is al even gaande", verzucht Jos van Dragt, die al 25 jaar in het bestuur van de organisatie zit.
Foto: Elektrische voertuigen gaan bij brand desnoods de sloot in

Elektrische voertuigen gaan bij brand desnoods de sloot in
In een bedrijfspand in Wezep brak deze week een enorme brand uit. Op de locatie stonden tientallen elektrische scooters en dat vraagt een onorthodoxe manier van brandbestrijding, vertelt expert Nils Rosmuller van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) in Arnhem. Hij legt uit waarom de brandweer een brandende scooter desnoods de sloot in kiept.
Foto: Regenval probleem voor campings: 'Tot de enkels in het water'

Regenval probleem voor campings: 'Tot de enkels in het water'
Campings hebben al maandenlang te kampen met overvloedige regenval. Op de Veluwe viel in mei op sommige plaatsen zelfs drie keer zoveel regen als normaal. "Zo'n jaar hebben we in 30 jaar tijd nog nooit gehad", verzucht een campingeigenaar in Voorthuizen.
Foto: Op deze Gelderlanders kun je stemmen voor de Europese Parlementsverkiezingen

Op deze Gelderlanders kun je stemmen voor de Europese Parlementsverkiezingen
Het ziet de toekomst voor de boeren eruit? Blijft de wolf beschermd? En komen er meer treinen naar andere Europese landen? Het zijn beslissingen die in Brussel worden genomen. Donderdag zijn de Europese Parlementsverkiezingen en kun je direct invloed uitoefenen op die beslissingen.
Foto: Na succes in de Achterhoek komt het zorgzakboekje naar de Veluwe

Na succes in de Achterhoek komt het zorgzakboekje naar de Veluwe
‘Eerste hulp bie Plat Praoten’, een boekje in pocketformaat, moet medewerkers in de zorg stimuleren om meer dialect te spreken. De vertaalgids vindt in de Achterhoek al gretig aftrek. Nu is er ook een Veluwse variant.
Foto: Hoe boerenland weer wordt omgetoverd tot ecologisch walhalla

Hoe boerenland weer wordt omgetoverd tot ecologisch walhalla
Op de Noord-Veluwe wordt een natuurgebied hersteld dat ooit bekend stond als een ecologisch walhalla; het Wisselse Veen. Zeventig jaar geleden werd het gebied in beslag genomen door de landbouw. Maar de afgelopen decennia werd het langzaamaan weer teruggegeven aan de natuur, waardoor bijzondere flora en fauna terugkeerden. Het Wisselse Veen groeit nu weer uit tot een van de mooiste natuurgebieden van Gelderland.
Foto: Harde knallen te horen, meerdere meldingen bij politie

Harde knallen te horen, meerdere meldingen bij politie
Om de zoveel minuten is een harde knal te horen in Wezep. Bij de wijkagenten kwamen meerdere meldingen binnen. Het zou al een langere tijd te horen zijn. Na onderzoek is er duidelijk wat er aan de hand is.
Foto: Volle mestkelders en gras zonder voedingswaarde: problemen bij melkveehouders

Volle mestkelders en gras zonder voedingswaarde: problemen bij melkveehouders
De vele regen van de afgelopen maanden zit niet alleen de akkerbouwers dwars, maar ook de melkveehouders. Zoals boer Wim Bonestroo die vierhonderd melkkoeien heeft in Doornspijk: "In het voorjaar moeten wij weer het land op, dus is het wenselijk dat we een droogperiode krijgen."
Foto: Dorien en Elmar zijn te kiezen voor Europa, wat zijn hun plannen?

Dorien en Elmar zijn te kiezen voor Europa, wat zijn hun plannen?
52 kandidaten uit onze provincie staan op de kandidatenlijsten voor de Europese Parlementsverkiezingen van komende donderdag. Hoe willen zij het verschil maken met hun zetel in Brussel? Een gesprek met lijsstrekker Dorien Rookmaker uit Hattem van Meer Directe Democratie en met geboren Arnhemmer Elmar Smid van GroenLinks-PvdA.
Foto: Waar liggen nog meer staalslakken? Provincie wil het weten, eerder raakte water verontreinigd

Waar liggen nog meer staalslakken? Provincie wil het weten, eerder raakte water verontreinigd
De provincie Gelderland wil gaan uitzoeken waar in de provincie allemaal op grote schaal staalslakken zijn gebruikt. Eerder ging het twee keer mis bij het gebruik van het restproduct van staal. Daarbij raakte water verontreinigd.
Foto: NL-Alert verstuurd om grote brand in Wezep

NL-Alert verstuurd om grote brand in Wezep
Inwoners van Wezep en omgeving hebben donderdag een NL-Alert ontvangen. Halverwege de ochtend brak er brand uit in een loods aan de Prins Mauritslaan, waar tientallen elektrische scooters stonden opgeslagen.
Foto: ANWB verwacht files vanwege Duitse feestdag

ANWB verwacht files vanwege Duitse feestdag
De ANWB waarschuwt voor grotere verkeersdrukte donderdagochtend door de komst van veel Duitse toeristen. Bij onze oosterburen is het dan Sacramentsdag, een feestdag in verschillende Duitse deelstaten. Daardoor trekken naar verwachting veel Duitsers de grens over voor een lang weekend in Nederland.
Foto: Hier viel in mei drie keer zoveel regen als normaal

Hier viel in mei drie keer zoveel regen als normaal
De Veluwe is deze maand kletsnat. Op sommige plekken is tot wel drie keer zoveel neerslag gevallen als gebruikelijk. Waar normaal tussen de 60 en 70 millimeter regen valt, zijn er nu delen waar tussen de 150 en 170 millimeter is gevallen. Maar in mei is het in die regio sowieso natter dan in andere gebieden in onze provincie. Hoe zit dat?
Foto: Medicijntekort neemt toe zien huisartsen: '1 op 5 medicijnen niet leverbaar'

Medicijntekort neemt toe zien huisartsen: '1 op 5 medicijnen niet leverbaar'
Nog steeds kampt de zorg met een groot tekort aan medicijnen. Dinsdag boden onder meer huisarts Dennis Boon uit Epe en Ingrid Roessingh-Spruijt uit Voorst van stichting De Bevlogen Huisartsen een petitie aan in Den Haag. Ze vragen aandacht vragen voor dit probleem. "Er werd al veel winst gemaakt op medicijnen, maar nu is het doorgeslagen."
Foto: Jan neemt steeds een uur 'vakantie' omdat hij met de bus niet op tijd thuiskomt

Jan neemt steeds een uur 'vakantie' omdat hij met de bus niet op tijd thuiskomt
Busreizigers staan de laatste maanden steeds vaker tevergeefs op hun bus te wachten. Vooral op de Veluwe gaat er veel mis. Busmaatschappij EBS heeft daar een te groot risico genomen met haar bod, stelt gedeputeerde Klaas Ruitenberg nu. Hierdoor kon ze de beloofde dienstregeling niet waarmaken. Eén van de teleurgestelde reizigers is Jan Ruiter.
Foto: Wolfwerende maatregelen in trek: budget al bijna op

Wolfwerende maatregelen in trek: budget al bijna op
Sinds iedere dierhouder subsidie mag aanvragen voor wolfwerende maatregelen, loopt het storm bij de provincie. Die verruimde per 11 april het aantal diersoorten en vergrootte het gebied. En dat is te merken geweest.
Foto: Busvervoerder nam een te groot risico, zegt provinciebestuurder

Busvervoerder nam een te groot risico, zegt provinciebestuurder
ARNHEM - Busvervoerder EBS heeft een te groot risico genomen bij zijn bod voor het openbaar vervoer op de Veluwe, Overijssel en Flevoland. Dat zegt gedeputeerde Klaas Ruitenberg. Het bedrijf maakt de gedane beloftes voorlopig niet waar, want door een personeelstekort rijden er minder bussen.
Foto: Veluwse streektaal verdwijnt: 'Zonde, want het dialect schept een band'

Veluwse streektaal verdwijnt: 'Zonde, want het dialect schept een band'
Waar in de Achterhoek jongeren steeds meer trots zijn op hun dialect, wordt op de Veluwe steeds minder plat gepraat. Onderzoek wijst uit dat vooral de jongere generaties op de Veluwe de Nedersaksische taal nooit hebben geleerd. Is de Veluwse streektaal nog te redden? "De wonderen zijn de wereld nog niet uit."
Foto: Zien: flinke buien en fraaie luchten boven Gelderland

Zien: flinke buien en fraaie luchten boven Gelderland
Gelderland heeft zondag opnieuw te maken met pittige buien. Dat levert naast overlast, ook mooie natuurfoto's op.
Foto: Politie zoekt twee pinners na oplichting

Politie zoekt twee pinners na oplichting
De politie heeft jouw hulp nodig bij het vinden van twee pinners. Ze namen bezit van banktegoeden van rekeninghouders in Ermelo en Voorthuizen, nadat de slachtoffers telefonisch waren opgelicht.
Foto: Knal en vlammen uit zonnepanelen, buurman schrikt wakker en grijpt in

Knal en vlammen uit zonnepanelen, buurman schrikt wakker en grijpt in
In Harderwijk is een inwoner wakker geschrokken van een knal, waarna het schuurdak bij de buren in brand stond. Daar bleken zonnepanelen vlam te hebben gevat. De wakker geschrokken inwoner begon de fel oplaaiende brand bij de buren meteen te blussen.
Foto: Kabinet steunt plan om wolf minder beschermd te maken

Kabinet steunt plan om wolf minder beschermd te maken
Nederland steunt het voorstel van de Europese Commissie om de beschermde status van de wolf af te zwakken. Demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur) zei vrijdag dat ze akkoord gaat als er in juni of juli over wordt gestemd. Waar provincie Gelderland blij is met de plannen van de minister, reageert het Wereld Natuur Fonds (WNF) kritisch. "Afschot werkt niet."
Foto: 'Moet eerst iemand aangevallen worden', provincie baalt van wolvenuitspraak

'Moet eerst iemand aangevallen worden', provincie baalt van wolvenuitspraak
Provinciebestuurder Harold Zoet is verbaasd over de uitspraak van de rechtbank over de wolf. De rechter oordeelde vandaag dat de provincie voorlopig niet mag paintballen op de niet-schuwe wolf in de omgeving van Ermelo.
Foto: Aniek (21) vervult meisjesdroom ondanks spasmen

Aniek (21) vervult meisjesdroom ondanks spasmen
In Ermelo is vandaag het NK dressuur van start gegaan. Tijdens het kampioenschap schitteren tot en met zondag meerdere Gelderse talenten. Eén van hen is Aniek Verploegh die samen met haar paard Corneille op donderdag en vrijdag meedoet aan het onderdeel paradressuur. "Mijn meisjesdroom was wedstrijden rijden met een eigen paard en dat is nu gewoon gelukt."
Foto: Rechter verbiedt paintballen op met hamburgers gevoerde wolf

Rechter verbiedt paintballen op met hamburgers gevoerde wolf
De provincie mag voorlopig niet paintballen op de niet-schuwe wolf in de omgeving van Ermelo. Dat heeft de rechtbank besloten.
Foto: Politie vindt 14.000 joints bij bedrijf

Politie vindt 14.000 joints bij bedrijf
De politie heeft woensdagmiddag een grote drugsvangst gedaan in Hattemerbroek.
Foto: Hybride wolf bestaat niet in Nederland, blijkt uit onderzoek

Hybride wolf bestaat niet in Nederland, blijkt uit onderzoek
Bij een onderzoek naar de kruising van wolven met honden is geen zogenoemde 'hybridisatie' aangetroffen. Dat meldt de provincie Gelderland dinsdag, op basis van onderzoeksresultaten van een lab uit Slovenië.
Foto: Ook buiten de Veluwe meer wolvenroedels verwacht

Ook buiten de Veluwe meer wolvenroedels verwacht
Op dit moment leven er zeven wolvenroedels op de Veluwe en nog twee in het grensgebied van Friesland, Drenthe en Overijssel. Dit kunnen er in de toekomst meer worden, tot wel 56 roedels. Ook buiten natuurgebieden zoals de Veluwe. Wanneer en of deze 'buurman met grote tanden' zich vermeerdert, is nog koffiedik kijken. "Eindigen ze op de snelweg, trekken ze naar België?"
Foto: 'Ernstige overschrijding', gemeente en provincie liggen overhoop over dassenburcht

'Ernstige overschrijding', gemeente en provincie liggen overhoop over dassenburcht
De werkzaamheden voor een bedrijventerrein in Elspeet zijn opnieuw stilgelegd door de rechter. De rechtbank heeft meer tijd nodig om te beoordelen of een route die dassen bewandelen om eten te zoeken, is afgesloten.
Foto: Auto botst op vrachtwagen • fatbiker gewond

Auto botst op vrachtwagen • fatbiker gewond
Het actuele 112-nieuws uit Gelderland lees en zie je in onderstaand liveblog. Je vindt hier een overzicht van ongelukken, branden, vermissingen en misdrijven in onze provincie.
  • A1 Regio TV
  • A1 Radio

Strand Horst


advertentie