"Wist je dat er naast de Koninklijke straatnamen als Beatrixhof, Julianastraat en Margrietstraat maar één andere straat in Nijkerk naar een vrouw is vernoemd?", vertelt Bea Berends. Berends is vrijwilligster van museum Nijkerk, waar zij in 2022 meewerkte aan een expositie over elf vrouwen die een belangrijke rol speelden in de Nijkerkse geschiedenis. Die ene straat is de Bijkerkstraat, vernoemd naar de voormalige directrice van de Huishoudschool.
Lijst met Nijkerkse vrouwen
Dat slechts één van de de ruim 450 gemeentelijke straatnamen is vernoemd naar een Nijkerkse vrouw vonden Bea Berends, Nel Schoon, Tamar Kaijzer, Lisette Lanting en Saskia van den Berg echt te weinig. In 2022 overhandigden zij een lijst met namen van Nijkerkse vrouwen aan burgemeester Renkema, voorzitter van de Adviescommissie Naamgeving. Met resultaat, want in juni dit jaar kondigde het college aan dat Truus Bokkers-Smink een straat naar haar vernoemd krijgt.
Hoe werkt het bedenken van een straatnaam?
Bij het bedenken van namen voor plekken in de openbare ruimte als straten, pleinen, viaducten en sportterreinen krijgt de gemeente hulp van de 'Adviescommissie Naamgeving'. In deze commissie zitten inwoners van de gemeente Nijkerk die veel kennis hebben van de historie en plaatselijke omstandigheden van de gemeente. Twee van de leden zijn voorgedragen door de historische vereniging Hoevelaken en Nijkerk. De commissie brengt advies uit aan het college van wethouders, die de naam kan vaststellen.
Dame die haar mannetje stond
Berends verzamelde voor die eerder genoemde namenlijst informatie over Bokkers-Smink, die in 2016 op 91-jarige leeftijd overleed, en omschrijft haar als 'een dame die haar mannetje stond' en die 'wist wat ze wilde'. Bokkers-Smink werd op Eerste Kerstdag 1924 geboren in Hoogland. Na haar huwelijk verhuisde ze halverwege de jaren 60 naar Nijkerk, waar zij samen met haar man een berenboerderij (een varkenshouderij) bestierde. Maar naast deze werkzaamheden was Bokkers-Smink ook erg actief voor de Nijkerkse samenleving.
Zo werd zij in 1969 mede-oprichtster en was zij tot 1981 voorzitster van de boerinnenbond in Nijkerk, wat later veranderde in de Katholieke Plattelands Vrouwen (KPV) die tegenwoordig ZijActief heet. "De vrouwenbond heeft een ontzettend belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van vrouwen in die tijd", vertelt Berends. "Het was een plek waar zij samen kwamen en ideeën uitwisselden over bijvoorbeeld het inrichten van de moestuin en het inmaken van groenten. Later organiseerden zij activiteiten als spreken in het openbaar en computercursussen. Voor veel vrouwen werd hun wereld hierdoor een stuk groter dan het 'breiwerkje' waar ze thuis mee op de bank zaten."
Vrouwelijke inbreng
Ook was Bokkers-Smink mede-oprichtster van de Vrouwen Advies Commissie Nijkerk (VAC). Dit was een groep vrouwen die advies gaf bij bouwprojecten. "Dat ging bijvoorbeeld over de praktische indeling van badkamers en keukens, of welke kant de deur open moest draaien", verduidelijkt Berends. "De bouw en architectenbureaus waren zeker in die tijd een enorm mannenbolwerk, dus die hadden wel wat behoefte aan praktische vrouwelijke inbreng. De VAC commissie werd betrokken bij het ontwerp, maar bracht ook werkbezoeken aan de bouwprojecten."
In 1982 werd Bokkers-Smink ook politiek actief. Naast haar gezin met 6 kinderen ging ze de gemeenteraad in namens het CDA. Ondanks dat Bokkers-Smink in haar jeugd nooit de kans kreeg om door te leren, maakte ze zich de ambtenarentaal eigen. Berends: "Als een van de weinige vrouwen in de gemeenteraad stond ze hier echt haar mannetje. Uiteindelijk was ze twaalf jaar raadslid in Nijkerk."
'Veel betekend voor de Nijkerkse gemeenschap'
Truus Bokkers-Smink ontving als waardering van haar werk al eerder een gemeentelijke Erepenning en werd in 2007 geridderd. Bea Berends, die Bokkers-Smink vanuit de Katholieke gemeenschap ook persoonlijk heeft gekend, is blij met de keuze voor het Truus Bokkerspad. "Ze heeft het echt verdiend. Het was een standvastige vrouw die wist wat ze wilde, maar ook een gezelligheidsdier die de activiteiten opzocht en er anders zelf wel voor zorgde dat die activiteiten er kwamen. Ze heeft een hoop betekend voor de Nijkerkse gemeenschap."
Overzicht van bijdragen van Truus Bokkers-Smink aan de Nijkerkse samenleving:
- 1969 - 1981 - Mede-oprichtster en voorzitster Boerinnenbond te Nijkerk
- 1970 - 2006 - Depothoudster inzamelpunt Mensen In Nood
- 1976 - 2002 - Collecteorganisatrice AVO (nu: ANGO)
- 1982 - 1994 - Gemeenteraadslid CDA
- 1989 - 2004 - Mede oprichtster en voorzitster Vrouwen Advies Commissie
- Vanaf 1996 - Vrijwilligster Hospice Arkemheen
- Vanaf 1999 - Vrijwilligster Maaltijd voorziening Veenepoort
- 2000 - 2010 - Voorzitster en lid Ceciliakoor Nijkerk
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: [email protected] of bel 0341-798 298